Aftappen CV-ketel
Het aftappen van een CV-ketel betekent simpelweg dat er water uit de centrale verwarming wordt gehaald. Dit moet gedaan worden wanneer de CV-ketel vervangen wordt, of wanneer de waterdruk te hoog is.
Belasting CV-ketel
De belasting van een CV-ketel wordt ook wel het vermogen genoemd. Dit wordt uitgedrukt in kiloWatt (kW). Het vermogen is een belangrijk aandachtspunt bij het aanschaffen van een nieuwe ketel. Een CV-ketel met te weinig belasting is namelijk niet in staat om een groot huis optimaal te kunnen verwarmen. En een CV-ketel met een hoge belasting zal teveel energie verbruiken voor een kleine woning.
Buitenvoeler
Een buitenvoeler is een sensor die buiten de woning wordt geplaatst en aan de CV-ketel doorgeeft wat de buitentemperatuur is. De CV-ketel kan dan de binnentemperatuur hierop aanpassen. Dit noemen we ook wel een weersafhankelijke regeling. Een buitenvoeler wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in kantoren en publieke gebouwen.
Capaciteit verwarming
De capaciteit van een CV-ketel is hetzelfde als het vermogen of de belasting. De capaciteit wordt aangegeven in kiloWatt (kW). Hoe groter het huis is, hoe groter de capaciteit van de CV-ketel moet zijn om deze optimaal te kunnen verwarmen. Dat is dan ook de reden dat we in de Ketelwijzer vragen naar de oppervlakte van je woonruimte.
Capaciteit warm water
Hoe groter de warm water capaciteit van een CV-ketel, hoe sneller het water wordt opgewarmd. De capaciteit warm water bepaald ook of je op meerdere plekken in huis tegelijkertijd warm water kunt tappen. De capaciteit warm water van een CV-ketel wordt uitgedrukt een CW-klasse 1 tot en met 6. Hoe hoger de aangegeven CW-klasse, hoe groter de warm water capaciteit.
Combiketel
Een combiketel levert zowel de verwarming als het warme water in je woning. Bij huishoudens die alleen beschikken over een gaskachel, is vaak nog een ouderwetse boiler of geiser geïnstalleerd die zorgt voor het warme water. Met een combiketel bespaar je echter aanzienlijk meer energie, zeker wanneer het een HR-ketel betreft. HR-ketels zijn erg zuinig en doorgaans ook veel betrouwbaarder dan oudere verwarmingssystemen.
CV-ketel installeren
Een nieuwe CV-ketel installeren is een vakkundig klusje dat door een professionele monteur moet worden uitgevoerd. Er wordt tenslotte ook met de gasleidingen gewerkt, dus daar moet je altijd voorzichtig mee zijn. Bij een CV-ketel installatie wordt eerst de huidige CV-ketel afgesloten en weggehaald. Daarna wordt de nieuwe geplaatst en aangesloten. Dit hele proces neemt ongeveer 4 tot 5 uur in beslag. Bij Keteldirect zitten de kosten voor de installatie bij de prijs van je CV-ketel inbegrepen. Je bent dus niets extra’s kwijt voor de installatie!
CV-ketel onderhoud
Wanneer je bij Keteldirect een CV-ketel aanschaft, kun je meteen een serviceabonnement afsluiten. Je CV-ketel krijgt dan elke twee jaar een onderhoudsbeurt van ons. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt lopen we de ketel helemaal na en controleren we of alles nog naar behoren functioneert. Indien nodig worden versleten onderdelen vervangen. Na een onderhoudsbeurt ben je weer verzekerd van een veilige én zuinig werkende CV-ketel.
CW-klasse
De CW-klasse is een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel. De CW-klasse loopt van 3 tot en met 6 en geeft de warm water capaciteit van een CV-ketel aan. Hoe hoger de CW-klasse, hoe hoger de warm water capaciteit. Wil je razendsnel warm water, of op meerdere plekken in huis tegelijk warm water kunnen tappen, dan moet je voor een hogere CW-klasse kiezen. Wil je weten welke CW-klasse geschikt is voor jouw specifieke situatie? Doe dan de Ketelwijzer!
Doorstroom CV-ketel
Vroeger hadden CV-ketel over een groot voorraadvat, waarin het warme water werd opgeslagen. Deze toestellen waren dan ook aanzienlijk groter dan de moderne CV-ketels waar we nu gebruik van maken. Vrijwel alle moderne CV-ketels zijn doorstroom-toestellen: ze maken pas warm water op het moment dat dit nodig is. Daardoor zijn ze dus een stuk zuiniger met energie.
Expansievat
Op het moment dat een CV-ketel water gaat verwarmen, zet het uit. Daardoor neemt de druk in het verwarmingssysteem toe. Wanneer de drukverschillen in het centrale verwarmingssysteem te groot worden, kunnen er problemen ontstaan. Het expansievat vangt die extra druk op en zorgt dat de drukverschillen in het systeem worden geregeld. Het expansievat is dus een essentieel onderdeel van je centrale verwarmingssysteem!
Heb je het vermoeden dat je expansievat kapot is? Dit kun je eenvoudig controleren door zowel op de onder- als bovenkant te kloppen. Een goed functionerend expansievat is voor ene de helft gevuld met water en voor de andere helft met lucht. Klinkt het alsof het vat helemaal vol zit met water, dan zit er iets niet goed en kun je het beste even contact opnemen met Keteldirect.
Gaskeurlabel
Het Gaskeurlabel is een Europees keurmerk dat de veiligheid en het vermogen van een CV-ketel aanduidt.
Gebruiksrendement
Het gebruiksrendement van een CV-ketel geeft het energiepercentage aan dat daadwerkelijk wordt omgezet in warmte. Hoe hoger het gebruiksrendement van een CV-ketel, hoe zuiniger hij is. Bij Keteldirect verkopen we alleen Hoog Rendement Ketels (HR-ketels). Deze hebben een rendement van ten minste 107 procent.
HR-ketel
Wanneer we spreken van een HR-ketel (Hoog Rendement Ketel), hebben we het over een zuinige CV-ketel met een rendement van ten minste 107 procent. Een HR-ketel is de zuinigste CV-ketel die er is. Hij maakt op een veel efficiëntere manier gebruik van energie dan gewone VR-ketels, boilers of geisers. Een HR-ketel is wat prijziger in aanschaf, maar op de lange termijn ben je altijd goedkoper uit: met een HR-ketel bespaar je jaarlijks wel zo’n 300 euro aan energiekosten. De investering van je HR-ketel heb je dus binnen afzienbare tijd weer terugverdiend.
Moduleren
Wanneer we spreken van moduleren, hebben we het over een CV-ketel die de vlam, afhankelijk van de behoefte, zachter en harder kan laten branden. Ouderwetse CV-ketels kunnen niet moduleren: zij kunnen alleen de vlam helemaal aan of helemaal uit hebben staan. Een CV-ketel die kan moduleren gaat veel zuiniger met energie om en is dus ook goed voor je portemonnee. Keteldirect verkoopt dan ook uitsluitend CV-ketels die kunnen moduleren.
NZ-label
Een zonneboiler op het dak verwarmt water door de zon. CV-ketels met een NZ-label (Naverbranding Zonneboiler) kunnen worden aangesloten op een zonneboiler en kunnen dit water naverwarmen wanneer dat nodig is. Zo’n CV-ketel met NZ-label is ideaal voor wie wil besparen op energiekosten.
Ontsteker
Een ontsteker is een mechanisme in de CV-ketel dat een vonkje afgeeft om de brander aan te laten gaan. Een CV-ketel met een ontsteker is heel zuinig in gasverbruik, zeker ten opzichte van de ouderwetse CV-ketels: deze waren namelijk voorzien van een waakvlammetje dat altijd aan was en veel energie verspilde. Alle CV-ketels van Keteldirect zijn voorzien van een ontsteker.
Pompschakelaar
Een pompschakelaar zorgt dat de pomp, die het water door je centrale verwarmingssysteem pompt, alleen aangaat wanneer jij daarom vraagt. Het is namelijk erg zonde van de energie als de CV-ketel 24 uur per dag water door je leidingen moet pompen.
Radiatorkraan
De radiatorkraan is een draaiknop die aan de zijkant van de radiator zit. Hiermee kun je voor elke radiator afzonderlijk de warmtetoevoer regelen. Zo kun je dus per kamer de verwarming afstemmen. Als je bijvoorbeeld de meeste tijd in de woonkamer doorbrengt, kun je de radiatorknop in de slaapkamer lager zetten (of helemaal uit). Op die manier hoef je minder hard te stoken, waardoor je zowel energie als geld bespaard.
Standby-vermogen
Een CV-ketel die is voorzien van een standby-vermogen, houdt ten allen tijde een kleine hoeveelheid warm water achter de hand (stand-by) zodat er direct warm water uit de kraan komt als je daarom vraagt. Je hoeft dan dus niet te wachten tot het water is opgewarmd.
Tapdebiet
Met het tapdebiet wordt het aantal liter water dat een combiketel per minuut kan leveren aangegeven.
VR-ketel
Een VR-ketel, oftewel een Verbeterd Rendement Ketel, is de voorganger van de HR-ketel (Hoog Rendement Ketel). De VR-ketel is nu al behoorlijk verouderd en een stuk minder zuinig dan een HR-ketel. VR-ketels worden dan ook nauwelijks nog verkocht.
Warmtewisselaar
De warmtewisselaar van een CV-ketel zorgt dat de warmte van de brander wordt overgebracht op het water in het centrale verwarmingssysteem. Het is een essentieel onderdeel van het verwarmingssysteem.