Bespaartips voor warm water

Tip 1: Schaf een waterbesparende douchekop aan

Een waterbesparende douchekop, ook wel een spaardouche genoemd, verbruikt ten opzichte van een regendouche de helft minder water. Daarmee kun je dus net zo lang douchen… en toch de helft minder water gebruiken! Je doucht net zo lekker en je hebt eigenlijk niet eens door dat je minder water gebruikt. Ideaal!

Weet je niet of je een waterbesparende douchekop hebt, dan kun je dit eenvoudig uittesten door een minuut lang een emmer onder de douche te zetten. Als er na een minuut al meer dan 7 liter water in de emmer zit, dan heb je geen waterbesparende douchekop. Let bij het aanschaffen van een nieuwe douchekop dus goed op het waterverbruik; dit staat op de verpakking vermeldt. Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7 liter water per minuut door.

Tip 2: Kies een thermostatische douchekraan

Wanneer je de douche aan zet, duurt het vaak een tijdje voor het water op de gewenste temperatuur is en je er onder kunt staan. Zo gaat er natuurlijk onnodig veel water verloren. Door een thermostatische douchekraan te installeren is het water aanzienlijk sneller op de gewenste temperatuur, en hoef je dus minder te verspillen.

Tip 3: Verkort je douchetijd

Een simpele, logische oplossing om te besparen op je warmwater kosten is natuurlijk door gewoon wat korter te douchen. Al douche je maar een paar minuten korter, in een jaar tijd komt dat neer op een behoorlijke besparing. Gebruik je douchetijd efficiënt: tanden poetsen, scheren en dromen kun je ook niét onder de douche doen!

Tip 4: Douche samen

Woon je met een partner, dan kan het een hoop schelen door wanneer het uitkomt gewoon samen te douchen. Je bespaart energiekosten en het is nog gezellig ook!

Tip 5: Ga niet te vaak in bad

Als je gezegend bent met een bad in huis, dan zal je hier ongetwijfeld geregeld gebruik van maken. Maar het is wel goed om te weten dat er al snel zo’n 150 liter water in een bad gaat. Bij de gemiddelde douchebeurt verbruik je zo’n 75 liter. Dat scheelt dus de helft!

Tip 6: Gebruik de wasbak of gootsteen om in af te wassen

Met name in huishoudens met meerdere personen wordt er veel water verspild bij het afwassen. In plaats van de kraan tijdens het afwassen door te laten lopen, kun je beter een sopje maken in de wasbak of gootsteen. Vaatwassers verbruiken overigens ook onnodig veel water. Als je dan per se gebruik wil maken van je vaatwasser, zorg dan in elk geval dat je hem pas aanzet als de vaatwasser helemaal vol zit.

Tip 7: Laat een HR-ketel installeren

Als je nog steeds zo’n ouderwetse VR-ketel hebt, of wellicht zelfs een geiser of boiler, dan is het zeker de investering waard om deze te laten vervangen door een HR-ketel. Deze zijn namelijk veel zuiniger! En doordat je zoveel geld bespaard op water en energie, heb je die investering ook snel weer terug verdiend.

Keteldirect is leverancier van de 4 grootste ketelmerken!

Is je CV-ketel aan vervanging toe? Of vindt je het tijd om je huidige boiler of geiser te vervangen door een combiketel? Dan ben je bij Keteldirect aan het juiste adres!

Het assortiment bestaat uit o.a. uit CV-ketels van: