Tip 1: Zorg voor een goed geïsoleerde woning
Door je woning goed te isoleren, kun je een besparing van 30% realiseren. Bekijk eens goed op welke vlakken er nog dingen verbeterd kunnen worden. Wellicht kun je dubbel glas laten zetten, of je vloer of buitenmuur isoleren. Sommige maatregelen, zoals het isoleren van je dak, brengen uiteraard wat kosten met zich mee. Maar doordat je energieverbruik omlaag gaat, zal je een dergelijke investering ook vrij snel weer terugverdiend hebben.
Tip 2: Zet je verwarming eens wat lager
Zodra de herfst zijn intrede doet, gaat in de meeste huishoudens de verwarming op 21 graden. Door je verwarming slechts één graadje lager te zetten, nemen je energiekosten met 7% af; dat betekent een besparing van gemiddeld 50 euro per jaar. Vind je het toch wat frisjes, kijk dan eens naar alternatieven; leg een lekker warme deken op de bank of trek een extra trui aan.
Tip 3: Zet de verwarming uit in ruimtes waar je bijna niet komt
Als je overdag nauwelijks in je slaapkamer komt, is het natuurlijk zonde om hier de verwarming aan te zetten. Draai daarom de radiatorkraan in de slaapkamer gewoon dicht, en zorg voor voldoende ventilatie. Dit is veel beter voor je gezondheid én je portemonnee! Het zelfde geldt voor andere ruimtes in huis waar bijna geen gebruik van wordt gemaakt, zoals logeerkamers.
Tip 4: Zet de verwarming ’s nachts uit
Onder je dekens is het heerlijk warm, dus het is pure verspilling om de verwarming ’s nachts aan te laten staan. Heb je het toch koud, dan kun je beter in een nieuw dekbed investeren. Je huis zal in de winter dan wel koud zijn als je opstaat; maar dan ben je ’s ochtends meteen goed wakker! Bovendien is een goed geïsoleerd huis doorgaans erg snel weer opgewarmd.
Tip 5: Zet de verwarming uit als je weggaat
De verwarming aan laten staan als je niet thuis bent staat gelijk aan je geld op straat strooien. Wen jezelf dus aan om elke keer dat je weggaat de verwarming gewoon uit te zetten. Kom je ’s avonds thuis, dan zet je hem weer aan. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe sneller het huis weer zal opwarmen.
Tip 6: Zorg voor dagelijkse ventilatie
We hadden het net over een goede isolatie. Dat betekent echter niet dat je niet moet ventileren! Heel veel mensen hebben de neiging om hun woning hermetisch af te sluiten als het buiten koud is. Ze trekken ramen en ventilatieroosters dicht en doen ze pas in de lente weer open. Dat is niet alleen erg ongezond, maar ook niet zo gunstig voor je portemonnee. Verse lucht warmt namelijk veel sneller op dan vochtige lucht. Zorg dus dat je dagelijks ventileert, als is het maar voor 10 minuten; je kunt hiermee zo’n 50 euro per jaar besparen.
Tip 7: Laat de zon binnen
Schijnt het zonnetje? Trek dan alle gordijnen lekker open! De zon is gratis verwarming, dus maak er gebruik van! Hoe meer zonlicht je naar binnen laat, des te lager de verwarming kan.
Tip 8: Laat je radiatoren vrij
Heel veel mensen vinden hun radiatoren zo afzichtelijk dat ze ze trachten te verstoppen achter banken, tafels en gordijnen. Echter wordt op deze manier de warmtecirculatie in je woning belemmert. Je CV-ketel moet dus harder stoken om het huis op de gewenste temperatuur te krijgen. Door je radiatoren vrij te laten kun je jaarlijks tientallen euro’s aan energiekosten besparen. Vindt je je radiatoren niet mooi, dan kun je natuurlijk altijd overwegen om nieuwe radiatoren te laten installeren; er zijn tegenwoordig namelijk ook zeer mooie designradiatoren verkrijgbaar! Die wil je natuurlijk niet verstoppen…
Tip 9: Check je brievenbus
Als je een brievenbus in de voordeur hebt en er tocht doorheen komt, is het raadzaam om deze te vervangen met een brievenbus die wél goed dicht kan, of de brievenbus simpelweg dicht te maken en te kiezen voor een losse brievenbus voor de deur in plaats van in de deur.
Tip 10: Laat dubbel glas of HR++ glas zetten
Een woning met enkele beglazing is erg lastig te verwarmen. Door dubbel glas of HR++ glas te laten zetten, zal je merkbaar gaan besparen op je energiekosten. Die investering heb je dus binnen no time weer terugverdiend! Dubbele beglazing biedt overigens nog een ander voordeel: je hebt veel minder last van het geluid van auto’s, vliegtuigen, openbaar vervoer en mauwende buurtkatten!
Tip 11: Plaats tochtstrips
Bij Tip 1 hadden we het al over hoe een goed geïsoleerde woning een flinke energiebesparing kan opleveren. Wanneer je budget het niet toelaat om dergelijke investeringen te doen, dan kun je ook een paar tochtstrips aanschaffen. Deze zijn voor enkele euro’s bij de bouwmarkt verkrijgbaar, en kunnen heel simpel op raam- en deurkozijnen bevestigd worden. Op die manier blijft de warmte binnen en de kou buiten, wat automatisch zal zorgen voor een besparing op je energieverbruik.
Tip 12: Ontlucht regelmatig je radiatoren
Heb je last van radiatoren die slechts gedeeltelijk opwarmen, of er veel te lang over doen om op te warmen? Dat komt waarschijnlijk doordat er teveel lucht in je verwarmingssysteem zit. Gelukkig kun je dit probleem heel eenvoudig zelf verhelpen door de radiatoren te ontluchten.
Tip 13: Sluit een onderhoudsabonnement af
Heel veel mensen kijken pas om naar hun CV-ketel wanneer hij het heeft begeven. Maar je moet niet vergeten dat de gemiddelde CV-ketel jaarlijks wel zo’n 1000 branduren maakt. Hij heeft dus af en toe ook wat onderhoud nodig! Wanneer je bij Keteldirect een onderhoudsabonnement afsluit, krijg je één keer in de twee jaar automatisch bericht dat het weer tijd is voor een onderhoudsbeurtje. We maken dan een afspraak en lopen je CV-ketel helemaal na. Eventuele versleten of defecte onderdelen kunnen dan direct vervangen worden. Na zo’n onderhoudsbeurt ben je weer verzekerd van een veilige, zuinige en efficiënt functionerende CV-ketel. Door tijdig onderhoud te laten plegen bespaar je bovendien zo’n 70 euro per jaar aan energiekosten.
Tip 14: Isoleer je warmwaterleidingen
Door je warmwaterleidingen te isoleren zorg je dat de warmte in het verwarmingssysteem blijft en de CV-ketel dus minder hard hoeft te stoken. Je warmwaterleidingen isoleren is helemaal niet zo lastig en kun je gemakkelijk zelf doen met behulp van een speciaal buisisolatie materiaal. Doorgaans wordt hiervoor polyethyleenschuim of glaswol gebruikt. Buisisolatie materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes. Hoe dikker het materiaal, hoe beter het isoleert. Je kunt het materiaal afplakken met PVC tape, maar er zijn ook buisisolatiesystemen verkrijgbaar met een handig kliksysteem of ritssysteem.
Tip 15: Zet de ketelthermostaat op 60 graden
Bij veel huishoudens staat de ketelthermostaat, die bepaald hoe heet het water door de CV-ketel wordt verwarmd, ingesteld op 80 of 90 graden. Dit is echter helemaal niet nodig; 60 graden kan ook en bespaard behoorlijk wat energie! Hierbij moeten we wel benadrukken dat je je ketelthermostaat nooit lager dan 60 graden mag zetten, vanwege het risico op Legionella.
Tip 16: Sluit het luik van de schoorsteen als de open haard niet wordt gebruikt
Heb je een open haard? Dan doe je er goed aan het luik van de schoorsteen te sluiten wanneer hij niet wordt gebruikt. Op die manier kan er geen warme lucht ontsnappen. Wel moet je goed opletten dat je het luik weer opzet als je de open haard weer gaat gebruiken!
Tip 17: Laat een HR-ketel installeren
Ben je in het bezit van een boiler, geiser of VR-ketel? Dan kun je jaarlijks zo’n 300 euro besparen door een HR-ketel te laten installeren! Een HR-ketel (Hoog Rendements Ketel) verbruikt namelijk aanzienlijk minder energie en is tot 25% zuiniger dan een VR-ketel (Verbeterd Rendement Ketel).
Tip 18: Laat een zonnecollector plaatsen
De zon is gratis, dus waarom zou je daar niet gebruik van maken? Door een zonnecollector op je dak te laten plaatsen, wordt de warmte van de zon opgevangen en gebruikt om het water te verwarmen. Als je een CV-ketel met een NZ-label hebt, kan deze aan de zonnecollector worden gekoppeld om het water wanneer dat nodig is na te verwarmen.